E-mail: info@specialmind.nl

Tel: 06 55142918

Special mind

Praktijk voor hooggevoelige kinderen

Autisme en massage

Vaak hoor ik van mensen om mij heen massages niet voor alle kinderen geschikt is en zeker vaker niet dan wel voor kinderen met ASS (Autisme Spectrum Stoornis). Er wordt dan gezegd dat ze niet aangeraakt willen worden en dat ze er angstig van worden. In zekere zin klopt dat wel, maar dat is niet een volledig plaatje. Deze kinderen hebben vaak een probleem met de verwerking van prikkels via de huid. Ze reageren hier heel gevoelig op. Dit noemen we overgevoelig zijn voor prikkels via de huid. Ze reageren zo gevoelig omdat hun 'prikkel emmer' overloopt. Ze krijgen teveel prikkels binnen die ze niet meer kunnen verwerken. Vaak zie je dan dat er op een bepaald vlak een overreactie plaatsvindt. Dit kan ook zijn via het gehoor (super gevoelig voor geluid), via het zien (heel gevoelig voor het zien van veel dingen en details) of via de mond (gevoelig voor structuren en smaken)

Bij een overprikkeling op de huid zie je vaak dat kinderen heel gevoelig zijn voor naden in hun sokken, labels aan hun kleding, broeken die te strak zitten, een kriebel trui, een te hoge kraag, het kleding die te hard voelt etc. Dit betekent echter niet dat deze kinderen niet aangeraakt willen worden, maar ze houden het af omdat ze er niet nog meer prikkels bij kunnen hebben. Het is dan belangrijk om te kijken wat voor hem of haar belangrijke prikkelbronnen zijn en te bekijken of je deze bronnen kan verminderen, waardoor er ook meer ruimte ontstaat om prikkels te ontvangen via de huid.

Aanraking

Alle kinderen willen aangeraakt worden. Aanraking is een van onze overlevingsstrategie. Een baby die alleen maar eten en verzorging krijgt, maar geen aanraking gaat op een gegeven moment dood. Aanraking is noodzakelijk om jezelf gelukkig en blij te voelen. Het is een basisbehoefte van ieder mens. Bedenk maar eens hoe het voor jou zou voelen als je niet mag worden aangeraakt. Dat hebben we natuurlijk de afgelopen tijd bijna allemaal mogen ervaren. Het maakt je ongelukkig en je mist de echte verbinding en het contact met mensen om je heen.

Massage biedt ontspanning aan je lichaam en je geest. Daarbij zorgt het voor contact en verbinding met de mensen om je heen. Door een massage worden verschillende hormonen gestimuleerd die een goed gevoel geven, de hechting bevorderen en de stress verminderen. Aanraking zet heel veel in beweging en zeker bij kinderen die hooggevoelig zijn. Hieronder zie je een aantal positieve veranderingen die je kan bewerkstelligen via aanraking.

 • het werkt kalmerend en ontspannend
 • het vermindert angst en is stress verminderend.
 • het geeft meer zelfvertrouwen.
 • het stimuleert een positiever zelfbeeld.
 • het verbetert het slaappatroon, zowel inslapen als doorslapen.
 • het draagt bij aan een beter lichaamsbesef (aardend en begrenzend).
 • het verbetert het verdragen van aanrakingen.
 • het verbetert de concentratie en oplettendheid.
 • het maakt (oog)contact makkelijker.
 • het verbetert de zintuigelijke prikkelverwerking.
 • het werkt weerstand verhogend en zorgt voor een betere doorbloeding.
 • het maakt vrolijker.

Aanraking is dus van essentieel belang en neemt daarom in mijn praktijk een belangrijke plaats in. Ik ben ervan overtuigd dat elk kind aangeraakt wil worden. De manier waarop je start en welke aanraking je gebruikt is erg kinds afhankelijk. Het ene kind vind het meteen heerlijk om aangeraakt te worden en het andere kind heeft er in het begin heel veel moeite mee. Ook zit er een verschil in hoe de ouders hiermee omgaan. De ene knuffelt graag en de ander minder. Maar toch kan ik wel zeggen dat alle kinderen het heerlijk vinden om te worden geknuffeld of een aai over hun bol te krijgen. Het is prachtig om te zien hoe die transformatie plaatsvindt tijdens de massages. Een kind kan binnenkomen met een hele aversie tegen aanraking op de huid en na verloop van tijd, oefening en aandacht kan hij ervan genieten en zie je een blij en ontspannen kind. Een kind dat zich durft over te geven en alles even los kan laten.

Massage op maat

De massages die ik geef zijn volledig op het kind afgestemd en op wat het kind aankan, prettig vindt en nodig heeft. De gebruikte technieken kunnen dus ook heel erg per kind verschillen. Het ene kind vindt het in het begin heel spannend en eng waardoor je zittend begint en over de kleding heen. Het andere kind vindt het heerlijk om een massage te krijgen op de blote huid liggend op een massage tafel. En alles wat er nog tussenin zit. Ieder kind is anders en uniek of hij/zij nu ASS, een lichamelijke/geestelijke beperking of ADHD heeft. Dat maakt geen verschil. Ze hebben allemaal de behoefte aan aanraking, contact en verbinding, maar ieder op zijn eigen manier. Er wordt niet op spieren of medische klachten gewerkt.

Een massage heeft nog een nawerking, maar als ouder leer ik je ook technieken die je thuis kan toepassen om het resultaat positief te beïnvloeden. Op deze manier ga je op een andere manier contact en verbinding maken met je kind.

Laat je dus niet weerhouden door anderen (en jezelf) die zeggen dat een massage niet past bij kinderen met ASS, maar kom het ervaren voor jullie allebei. Er is meer mogelijk dan je denkt.


Renske Bot