Connect with us: f


Houten kinderpuzzels


Legpuzzels zijn al eeuwen oud. Veel kinderen vinden puzzelen leuk om te doen en zorgt voor de nodige ontspanning. Ze kunnen zich daar dan helemaal in verliezen, zeker als ze erdoor iets worden uitgedaagd.

Het zelf zagen van puzzels is, voor mij, een oude familietraditie. Deze traditie heb ik voortgezet. Al meer dan 100 jaar worden er met de hand puzzels gezaagd. In de begin tijd werden de puzzels gezaagd door mevr. Kleinhout. Zij werkte in een lege kamer met alleen een zaagmachine op een tafel, een stoel en verder niets. Waarom? Nadat ze alle stukjes had gezaagd veegde ze de vloer aan en dan wist ze dat ze alle stukjes had, omdat er verder niets was. De puzzels kregen een mooi stoffenzakje en een label met de naam van de puzzels, het aantal stukjes en de afmeting. Daar kon je het mee doen. Geen voorbeeld dus. Tijdens het puzzelen ontstond de afbeelding en probeerde je te bedenken hoe hij eruit zou zien. Vandaag de dag is dat nog steeds zo. Toch heb ik bij sommige puzzels een klein voorbeeld gedaan, omdat veel mensen deze manier van puzzelen nog niet gewend zijn.

Ik ben opgegroeid met zelfgezaagde puzzels. Mijn vader Tom Groenendijk zaagt nog steeds heel regelmatig puzzels. Vroeger zaagde hij heel veel kinderpuzzels en mijn zusje en ik (en vele anderen) zijn hier vele uren en jaren zoet bezig geweest. Ik het nog steeds heerlijk om te puzzelen en kan me er helemaal in verliezen. Het virus heeft ook mij te pakken gehad en ik zaag nu zelf ook puzzels. Ik zaag voornamelijk kinder puzzels. De plaatjes verzamel ik overal vandaan.

Eerst wordt een plaatje hout op maat gezaagd voor de afbeelding. Vervolgens wordt de afbeelding op het hout geplakt. Daarna worden de stukjes gezaagd met een electrische figuurzaag en per stuk handmatig geschuurd. Ik maak puzzels in een frame en zonder een frame. Wanneer er geen frame omheen zit wordt er een stoffen zak gemaakt voorzien van een label.

Al veel kinderen hebben mogen genieten van deze manier van puzzelen (zowel thuis als op school). Het is wel degelijk anders puzzelen. Meestal kijken we alleen naar het plaatje en zoeken daar een stukje bij (de stukjes lijken allemaal heel erg veel op elkaar). Bij deze puzzels is het zoeken naar vorm een belangrijk onderdeel van het puzzelen. Dat is wel even wennen, maar de meeste kinderen vinden het een hele leuke uitdaging. Wanneer er geen voorbeeld bij zit doet ook een beroep op je eigen voorstellingsvermogen. Sommige maken er vooraf een foto van, dat is natuurlijk aan ieder van zich, maar meestal wordt dat meer gedaan voor de ouders (om ze eventueel zelf af te maken) dan voor kinderen. Voor de kinderen is dat niet nodig.


Puzzelen helpt je kind bij zijn ontwikkeling

1. plannen: Om een puzzel op een goede manier in elkaar te krijgen is het belangrijk dat je kind een plan leert te maken. Eerst doe je dat samen en gaandeweg kan je kind dit steeds meer zelfstandig. Je kind leert het beste om een plan te maken door te kijken: hoe ziet de puzzel eruit? Te ordenen: met welke stukjes kun je het beste beginnen? En te sorteren: stukjes rand en andere herkenbare stukken bij elkaar leggen en in elkaar passen.

2. Cognitieve vaardigheden: Tijdens het puzzelen traint je kind de cognitieve vaardigheden zoals aandacht, concentratie, herkennen en herinneren.

3. Zelfstandig problemen leren oplossen: Vroeg of laat komt er een moment tijdens het puzzelen dat je kind het even niet meer ziet. Hij heeft een puzzelstukje in zijn hand, maar is het overzicht kwijt. Waar hoort dat stukje toch? Door hem op die momenten te begeleiden zal je kind leren om zelfstandig problemen op te lossen en zo zijn zelfstandigheid vergroten.

4. Ontspanning: Het klinkt een beetje dubbel, maar puzzelen werkt zowel stimulerend als ontspannend op de hersenen. En dat is, met al die prikkels die kinderen van buitenaf krijgen, natuurlijk best wel eens lekker. Even lekker de tijd vergeten.

5. Blij gevoel: Tijdens het puzzelen maken we dopamine aan. Dopamine is een fijn stofje (het gelukshormoon) die er, naast ontspanning, voor zorgt dat we ons blij voelen wanneer we een passend stukje vinden of een puzzel afronden. Hup, op naar de volgende puzzel! Dopamine leidt, naast een fijn gevoel, ook nog eens tot een verbetering van de fijne motoriek en een betere coördinatie van bewegingen.


Kinder puzzelochtend

Ik vind het heerlijk om kinderen ontspannen te zien zitten puzzelen en zich hierin te verliezen (alleen of met elkaar). Ik wil graag meer kinderen kennis laten maken met deze manier van puzzelen en ze even een ontspan moment geven in deze drukke en veel vragende maatschappij.

Ik organiseer ochtenden waarin kinderen (4 - 18 jaar) die van puzzelen houden (dus ook kinderen met een beperking) van harte welkom zijn. Houd mijn facebooksite (@specialmindkids) in de gaten voor de volgende puzzelochtend. Er zitten geen kosten aan verbonden, het is gratis.


Wilt u meer informatie over de puzzels in het algemeen of wilt u graag een puzzel kopen, neem dan contact met mij op.

info@specialmind.nl of tel. 06 55142918